Машинно почистване на DPF / FAP филтри и катализатори

 

Как работи филтъра DPF/FAP филтъра?

Замърсяването с отработените газове е вредно за хората и околната среда и е един от водещите причинители на распираторни заболявания в населението. Поради глобализацията и струпването на хора и автомобили в големите градове темата за чистият въздух става все по-важна. Това налага Европейското законодателство да упражнява все по-строги мерки за отработелните газове от автомобилите.

Каталитичният преобразувател и дизеловият филтър за твърди частици /DPF/ са техническото решение на производителите към завишените емисионни стандарти. Всички дизелови автомобили, които отговарят най-малко на емисионните норми EURO4, EURO5 и EURO6, са оборудвани със затворена филтърна система за частици за дизелови двигатели. Дизайнът варира от производител до производител, но функционалността е по същество еднаква за всички филтри за сажди.

Дизеловите двигатели произвеждат емисии, които могат да допринесат за замърсяването на въздуха, включително:

Твърди частици (PM), състоящи се предимно от сажди (въглерод) и пепел (от изгарянето на добавки за горива и масла).

 • Азотен оксид, NO и азотен диоксид, NO2 (колективно известни като NOx).
 • Необгорени въглеводороди от гориво (НС).
 • Въглероден оксид (СО)

Функционирането на DPF е относително проста: отработеният газ, който се смесва със сажди, преминава през филтъра за частици на дизеловото гориво. Газообразните вещества могат лесно да преминат, частиците от сажди се филтрират, събират се и се изгарят чрез иницииране на регенерирането във филтъра, така че само пепелта, която не може да бъде изгорена. В резултат на това съвременните системи за филтриране на частици от сажди постигат намаляване на емисиите на частици сажди до 98%.

Как се самопочистват филтрите?

Процесът на самопочистване на филтрите се нарича регенерация. Има няколко начина по които може да се случи този процес. Ето основните няколко:

 • Активна регенерация

Този тип регенерация се среща най-често при новите автомобили /особено хибридните дизели и тези със старт-стоп система/. Процеса се изразява в това, че бордовият компютър засича повишено обратно налягане в изпускателната система и започва да добавя допълнително добавяне на гориво в горивната камера. Целта е да се повиши температурата на филтъра, за да се получи изгаряне на отлаганията. Този процес трае около 15 мин. Процесът се стартира при засичане на 20%+ запушване. Това е приложимо за частично запушени филтри.

 • Пасивна регенерация

Това е най-ползваният метод тъй като той не изисква намеса на шофьора. Той се изразява в работата на двигателя за продължителен период /най-вече извънградски шофиране/ при високи обороти. Това позволява на изпускателната система да достигне до над 300 градуса по Целзии. Отново това е приложимо за частично запушени филтри. Ако филтърът е значително запушен високите обороти могат да повредят турбото, EGR клапана или клапаните на главата.

 • Сервизна регенерация 

Това е приложимо при по-новите автомобили където чрез свързване на диагностична техника към бордовият компютър сервизният техник задейства принудителна регенерация. Този метод е по-скоро профилактичен отколкото пълно разрешаване на проблема със запушен филтър.

Какво води до запушване?                              

 • Достигане на оперативните километри:

DPF/FAP филтрите се третират като консуматив от производителите на автомобили. Това означава, че имат определен „живот“ след което трябва да бъдат почистени или сменени. За повечето автомобили тези километри са между 150 000 и 200 000. Това зависи от автомобила, стила на шофиране и качеството на дизел и масла, които се използват.

 • Техническа повреда:

По-бързо запушване на филтрите може да бъде причинено от различни неизправности в системата. Най-честите причинители са: неизправен EGR клапан, турбо, гарнитура и други. Най-често срещаният ускорител на запушването е „омасляване“ на филтъра.

 •  Използването на грешен тип масло:

Всеки производител на автомобили изрично опоменава вида и състава на маслото, което трябва да се използва при смяна. Често произвоителите посочват използването на масла с ниско съдържание на фосфор, сяра и сулфатна пепел (low SAPS). Това са най-общите изисквания за дизелови двигатели с DPF филтри и трипътни катализатори (TWC)

Почистването с Innovation – DPF Cleaning Machine

Машините под марката Innovation – DPF Cleaning Machine са лицезирани, разработени и произведени в България.

 • Широко приложение : машините почистват широка гама от техника: от генератори, автомобили, камиони до професионална земеделска техника.
 • Голямо покритие на модели: Адаптерите към машините покрива 99% от дизеловите автомобили на пазара.
 • Нов метод на почистване: Машината използва щадящ препарат, който опазва керамичната пита, почиства ефективно и е напълно биоразградим.
 • Автоматична програма: почистването става автоматично чрез различни програми съобразени с филтъра, който се почиства.
 • Двустранно почистване: Гарантира се пълно почистване на филтъра.

Предимства на метода

 • Премахва сажди, шлака и омасляване с един почистващ цикъл.
 • Почистване без прах и замърсявания за сервиза.
 • Бърз и надежден метод: почистване на 99% от натрупванията. Почистването трае от 30мин. до 2 часа според размера на филтъра и нивото на задръстване.
 •  Екологично чист: машината използва минимално количество вода и биоразградим препарат.
 • Почистването на филтъра изисква значително по-малко ресурси от производството на нов филтър и рециклирането на старият. Това прави методът на почистване значително по-екологично чист.
 • Вътрешна система за отаяване на мръсната течност: икономия на вода и енергия
 • Не се нарушава гаранцията на автомобилите
 • Не изисква рязане на обшивката
 • Финансово изгоден: значително по-евтино от премахването или подновяването на филтъра.
 • Не изисква разглобяване на цялата изпускателната система
 • Не се изисква промяна на софтуера на автомобила
 • Нормализира налягането в изпуслателната система до толерансите от завода; възстановява мощността заради намалено налягане в ауспуха; нормализира разхода на гориво
 •  Няма риск от счупване на керамичната пита: за ралика от други методи за почистване
             НЕ позволявайте това да се случи с вашият DPF/FAP или Катализатор!                         

 

 

 

 

 


ПРОЦЕС НА ПОЧИСТВАНЕ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ПРЕДИ   ПОЧИСТВАНЕ                                                        СЛЕД   ПОЧИСТВАНЕ   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ЦЕНИ ЗА МАШИННО ПОЧИСТВАНЕ НА DPF/FAP ФИЛТРИ

 

  Автомобили Джипове Бусове Камиони
DPF/FAP филтър До 2000 сс. 200лв До 2000 сс. 200лв 350 лв. 500 лв.
DPF/FAP филтър Над 200 сс. 250лв Над 200 сс. 250лв 350 лв. 500 лв.
Катализатор 200 лв. 200 лв. 200 лв. 300 лв.
Монтаж и демонтаж от 50 лв. от 50 лв. от 50 лв. от 90 лв.
 Забележка:
– Когато DPF и Катализатор са в един корпус цената не се променя.
– Когото DPF и Катализатор са в отделни корпуси /ТО 50 лв./
– Когато автомобила е с два DPF филтъра / ТО 50 лв./